
Za džem vam je potrebno:
2 kg maraski bez koštica
1 kg šećera
2 limuna
Sve to pomiješajte u neku veliku posudu da vam ne šprica po kuhinji i kuhajte, kuhajte, kuhajte oko sat vremena. Kad se malo prokuha uzmite štapni mikser i smiksajte ili ostavite komade, to ovisi o vama i kako volite. Meni je bolje kad se smiksa i dobijem kompaktnu smjesu. Tijekom kuhanja provjeravajte gustoću na malom tanjuriću (vodite računa da se đem prilikom hlađenja dodatno zgušnjava), kad vam se zgusne do željene razine maknite s vatre i sipajete u sterilizirane teglice. Teglice ćete sterilizirati tako da pećnicu ugrijete na 100 °C i stavite ih u neku dublju posudu s 3-4 prsta vode. U pećnici ih ostavite 5 minuta. U još tople sipajte đem. Možete dodati i par zrna konzervansa za svaki slučaj. Bolje ne! I guštajte…
Pecite palačinke, kolače ili namažite s margarinom na svježi kruh i zalijte šalicom hladnog mlijeka. Mljac!

Meni su predivni natpisi koje sam dobila na staklenkama pekmeza od tek stečenih (novopečenih) prijatelja… “De jedi malo kupine” i “You & me in perfect aronija”. Njih prve vadim i smijem se, iako moja trogodišnja kćer ne zna da umjesto aronija treba pisati harmony ili po mome, irony.
Sviđa mi seLiked by 1 person
I ja bih te natpise 😁, ovako su to naljepnice pronađene u knjižnici na kojima valjda još piše made in jugoslavia, samo je kemijska nova i kupljena za poklon kumi, pa ga nije dobila jer su se meni jako svidjele te faber castelove kemijske u boji 😁
Sviđa mi seLiked by 1 person
Nema veze, baš je zabavno ukrašavati!
Sviđa mi seSviđa mi se