Maraska džem

Ovogodišnji prvi

Za džem vam je potrebno:

2 kg maraski bez koštica

1 kg šećera

2 limuna

Sve to pomiješajte u neku veliku posudu da vam ne šprica po kuhinji i kuhajte, kuhajte, kuhajte oko sat vremena. Kad se malo prokuha uzmite štapni mikser i smiksajte ili ostavite komade, to ovisi o vama i kako volite. Meni je bolje kad se smiksa i dobijem kompaktnu smjesu. Tijekom kuhanja provjeravajte gustoću na malom tanjuriću (vodite računa da se đem prilikom hlađenja dodatno zgušnjava), kad vam se zgusne do željene razine maknite s vatre i sipajete u sterilizirane teglice. Teglice ćete sterilizirati tako da pećnicu ugrijete na 100 °C i stavite ih u neku dublju posudu s 3-4 prsta vode. U pećnici ih ostavite 5 minuta. U još tople sipajte đem. Možete dodati i par zrna konzervansa za svaki slučaj. Bolje ne! I guštajte…

Pecite palačinke, kolače ili namažite s margarinom na svježi kruh i zalijte šalicom hladnog mlijeka. Mljac!

To je taj čvorak zaslužan za kućnu manufakturu!

3 comments

  1. Meni su predivni natpisi koje sam dobila na staklenkama pekmeza od tek stečenih (novopečenih) prijatelja… “De jedi malo kupine” i “You & me in perfect aronija”. Njih prve vadim i smijem se, iako moja trogodišnja kćer ne zna da umjesto aronija treba pisati harmony ili po mome, irony.

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s