Tek u jesen otkriju se boje krošanja…

“And all at once, Summer collapsed Into Fall.”

Oscar Wilde
Što je ovome nedostajalo? Što?

Toliko sam originalna da mi samo citati padaju na pamet i s tuđim mislima pokušavam svoje dovesti u red. A misli su mi opet kojekuda, opet lete, opet lutaju, opet fantaziram. Tu sam gdje sam, bez pomaka i naznaka za nekim preokretom. Mirim se i prihvaćam, pokušavam krenuti iz zahvalnosti, pokušavam nešto preokrenuti, na nešto utjecati i pokrenuti. A organizam vrišti, stani, dosta, odmori. Umorna sam od života, od vječito istih bitki, uzaludnih pokušaja i čekanja nečega, a ni sama ne znam čega. Dižem ruke od svega, ne želim više brinuti, ne želim se više lomiti kad rezultata nema. Većini je ta naša bitka smiješna, premda sam konačno pročitala logično objašnjenje. Ono o nekompatibilnosti nas dvoje, čak se neki filozof bavio tom temom, valjda on zna. Ja ne znam, ali osjećam. Osjećam to što osjećam godinama, od silne želje i vječito nekog olakšanja zbog neuspjeha. Više nisam sigurna ni želim li to više. Nakon odgovora centara i onoga što je bilo u tim odgovorima, nakon tih nekih razgovora, sve u meni vrišti nećuuuu. Žao mi je, ali tako mora biti. Ne mogu se nositi s tim, prevelika je cijena koju bih platila. Da, ja bih platila jer nemojmo se zavaravati sve bi to palo na moja leđa. Znam to, jer i sada je tako. Svaku promjenu moram suzama izmusti, a moja nemoć i histerija se pripiše PMS-u. Imam taj neki oslonac, ali nemam pokretača, nemam onoga koji će preuzeti inicijativu koji će se usuditi i napraviti promjenu. To nemam, imam onoga koji je zadovoljan s onim što mu je i preko mjere servirano zahvaljujući mojoj nenormalnoj volji, imam onoga koji se sa svim lako miri i tješi najnegativnijim mogućim scenarijima. Nikada mu ništa optimistično i normalno po tom pitanju nije palo na pamet. Čudni i nenormalni obiteljski odnosi rezultirali su s jednom izrazito poslušnom osobom, poslušnom zbog straha koji mu je utjeran u kosti i takav obrazac funkcioniranja je preuzeo i u odnosu sa mnom. Ponekad mi se čini kao da nema svoju glavu i to me živcira i još me ljuti ako na svoju ruku radi ono što zna da ne odobravam meni iza leđa. Ali tad bar znam da je osoba. Mučan mi je postao taj odnos i sve sam više sigurna da je blagoslov što nemamo djecu. Kako bismo ih samo kvalitetno upropastili tim našim prividnim razumijevanjem. Možda je moj brat sa psihijatrijskom dijagnozom najviše u pravu. Možda ćemo najveću uslugu napraviti ovom društvu time što se nećemo razmnožavati. Konkluziju dalje izvedite sami…

A opet šta koga briga što veže dvoje ljudi, naš odnos je naš odnos. Da, pun je mana i nekih nenormalnih obrazaca koje nosimo kroz život, ali skupa smo i takvi nekompatibilni za moranja i podrazumijevanja, ali kompatibilni za skitanja, za lutanja, za držanje jedno drugog taman toliko iznad vode da se ne ugušimo i svi se samo mogu čuditi kako smo ostali skupa, u neplodnom, jalovom braku. Koji je smisao uopće našeg postojanja, za što mi uopće živimo kad nemamo djece? Pa to nigdje u Bibliji ne piše, ili piše samo vi taj dio niste pročitali.

I opet moja borba s vjetrenjačama ne prestaje i možda ta Schopenhauerova filozofija o “Zabrani razmnožavanja” ima više smisla nego što mislite. Baš me taj Božo nagnao na razmišljanje, ustati il’ odustati… Pročitajte knjigu Marine Vujčić A onda je Božo krenuo ispočetka, pa mi recite bi li se i vama takva pitanja motala po glavi, biste li i vi zazujali i krenuli ispočetka ili ostali tu gdje jeste, pomireni sa sobom i vlastitom situacijom.

Kad bolje razmislim, najbitnije mi je da moj šofer nije Božo, a ja ta napaćena, nezanimljiva knjižničarka koju ostavlja iza sebe.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s