Stari izazov – nova ja!

Ostati ravnodušan prema izazovima sa kojima smo suočeni je neizrecivo. Ako je cilj plemenit, ostvaruje li se ili ne tijekom našeg života, u velikoj je mjeri nevažno. Stoga moramo težiti i ustrajati i nikada ne odustati.

– Dalaj Lama
Dodaj svijetu malo boje…

Našla sam staklene slamke. Napravila sam tiramisu s jagodama, aromatizirala sam vodu. Boje su utjelovile proljeće. Nedjeljni ručak s okusom dobrote, prijateljstva, obitelji i nekih neobjašnjivih veza. Dogodi se spontano. Ne mogu svi prepoznati trenutak, ne vide svi isto. Estetika mi je jednostavna. Meni ne treba ljepše. Teško da može biti ukusnije. Okusi su se proželi i nadopunili. Hrana nas je usrećila na tren. Volim taj trenutak. Volim tu sreću. Volim to dijeljenje.

I zazelenila se jezera, zazelenila se šuma. Stvorila se divota ovozemaljska nadzemaljskom snagom ili voljom. I onaj ljudski dodir čini se kao nježan i tako potreban. Miluje, stvara i upotpunjuje najdivnije kadrove koje mašta može zamisliti. Stvarno je i tako prisutno i tako posebno. Iz godine u godinu prepoznatljivo, a opet tako novo i prkosno i snažno. Svaki cvijet iz tuđe bašče, svaki cvijet iz našeg vrta, svaki cvijet na groblju, s groblja ili pokraj groblja uljepša postojanje i kao da odaje počast životu. Čak i trava, poljsko cvijeće, cvjetna livada ovih dana časte svakog kukca koji ih ljubi.

I ne odustajem. Tražim nove načine, pijem čaj za smirenje, trčim, masiram se, pomažem sebi i pomažem drugima. Stalno mi se čine mali koraci, čak i da koračam unazad. Odmorim sa stilom, u međuvremenu se ubijem od posla. Ljude mogu u malim dozama i malim količinama, uglavnom ih izbjegavam. I ono što mi se potvrdilo je da ću ih silom prilika morati izbjegavati ako želim ostvariti i napisati disertaciju. Počinje mi se sviđati proces, počinjem voljeti put kojim kročim i nekako mi se čini da je to najbolji znak. Moram se uhvatiti u koštac i suočiti sa svim što imam potrebu ispričati i usustaviti to u jednu smislenu cjelinu. Izgleda da i ti sati i sati učenja engleskog su samo dio puta kojim želim koračati. Polako se odmotava klupko i sama spoznaja da taj rad ne treba biti savršenstvo malo mi je dozvolila disati, dozvolila mi je udahnuti i ponadati se da ću se s tim uspjeti izboriti i osloboditi. Samo da mi se tog tereta sa ramena riješiti, samo da mi je ponovno prodisati. Mentalne pripreme kroz meditaciju, opuštanje, polučuju rezultate, ali bez konkretnog rada ništa značajno se ne može dogoditi. Trčanje me snaži za fizičke napore, još samo da mi je ostvariti to da mi je 5/6sati sna dovoljno. Disciplinirati se i odlučiti, krenuti i raditi. Zato pišem, pišem bilo što kao trening. I sređujem si prostor, sređujem si mentalne police. Kreiram i dopunjavam tuđe radove, uljepšavam nam život sa dubokom i simboličnom porukom mira u daru izobilja kojim smo okruženi.

Svaštarim i bježim od konkretnog posla. Pokočila sam se, ne mogu glavu okrenuti preko desnog ramena danima, ali me to ne sprječava da stvaram svijet kakav želim. To što sam nesretna izvan njega toliko da me ukoči postojanje, da moram konzumirati za sada nešto na biljnoj bazi da se oduprem odvratnim PMS-ovima koji me u zadnje vrijeme peru do besvijesti. To što strepim za budućnost, a kao alkić pokušavam živjeti u trenutku i uspijevam. Ne planiram, ali nekako bih najradije spakirala stvari, zamrznula posao i za početak otišla propješačiti Camino, tih 800 i nešto kilometara otišla bih prehodati da sama sebi dokažem kako mogu više nego što me ovo pokočeno tijelo ograničava. Ipak konačno mogu trčati neke ozbiljne kilometre i staze. Zašto se sad ta bol našla da me ograničava, kuda je nestala disciplina i koliko napora u borbu sa sobom moram uložiti.

Ovo su dame koje razumijem i koje mi uljepšavaju postojanje. Sve tri preporučujem i pitam se kako su tek sada došle na red. One tješe, one razumiju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s