Prepusti se

“Close your eyes. Fall in love. Stay there…”

Rumi

Ima dana kad jedva progledam, kad se slomljena budim i ustajem iz kreveta. Ima dana kada sam produktivna do te mjere da me je teško gledati i pratiti sve što radim. Ima dana u kojima uživam svakim svojim osjetilom. Ima dana kada mi drugi pokvare raspoloženje, moram priznati da je takvih sve manje, jednostavno ne dopuštam. Blokiram tuđe negativne energije, blokiram nezadovoljstva i odjednom su oko mene pozitivni ljudi, odjednom je svjetlost oko nas. Ignoriram gunđala, tješim one kojima je potrebna utjeha, saslušam ojađene i utješim ih kako najbolje znam. Potaknem one ubijene u pojam, trgnem ih. U mnogima se krije takva ugašena vatra, ali tinja onaj plamičak kojemu samo malo treba da se rasplamsa. Nekima je potreban poticaj, neki su svjesni sebe, a nekima je potrebno postaviti granice i ne dozvoliti da se približe. Uglavnom je potrebno pobijediti sebe. I zaista neki nas susreti probude, neki nam susreti uliju nadu, a neki nam osvijeste nas same. Ništa uvredljivo, ništa napadno ne kažu, nego samo ono što nam je potrebno, samo ono što nas diže i vraća nam nadu. Možda bi zaista trebalo svaki dan odaslati želju onamo u što vjerujemo, možda bi neke stvari došle i bez puno rada, možda bi sjele na svoje mjesto. Zar se zaista oko svega trebamo slomiti. Sve tako predano i pedantno napraviti? Možda me svemir nagradi, možda se kozmička pravda pobrine za ravnotežu. Koliko se stvari događa izvan naše volje, cvijeće cvjeta, biljke rastu i sazrijevaju, rijeka teče, valovi zapljuskuju obalu, a tko o tome odlučuje? Tko to nadgleda? Jesmo li zaista kreatori svojih života u potpunosti. Koje su tu sile koje ne razumijemo, koje rade za nas bez da smo to zaslužili. Ruža je procvjetala i za krvnika i duhovnika jednako. I jednako miriši i jednom i drugom, a možemo li mi tako mirisati i zlima i dobrima jednako? Teško mi je ponekad skriti netrpeljivosti, na meni se čita emocija. Često iskrena i nepatvorena, takva da se onima kojima je upućena teško nositi s njom. Navikla sam na napade, navikla sam na prozivke mog karaktera. Zato toliko uživam u životinjama i biljkama, one me pune energijom i tolerantnošću. Lakše mi je ploviti kroz životne i poslovne struje nošena mirom prirode, ona me uči strpljivosti, blagosti, nježnosti, privrženosti i ljubavi na kraju krajeva. Slobodna da rastem i izgrađujem se, učim i nadahnjujem. Voljena, onakva kakva jesam, jednostavna i snažna.

Ne mijenjati se, ne prilagođavati se, nego zajedno rasti onakvi kakvi zaista jesmo. Velika je to sreća, nagrade su na svim stranama. Je li sebično tako živjeti, je li sebično tako razmišljati, nije. Barem mislim da nije, zar nije bitno biti sretan s onim što nam je dano. Ok, neke dugove nismo mi napravili, na neke obiteljske situacije nismo mogli utjecati, niti ih birati, ali smo još uvijek tu i zajedno bez obzira na kompletnu anamnezu s jedne i druge strane. Ponekad ne znam kako uspijevam koračati, otkud više crpim snagu. Neke situacije više niti ne želimo rješavati, prihvatili smo da je tako, i onako se nas nije ništa pitalo. Okrenuti i posvećeni jedno drugom naučili smo uživati u nama i svemu onome što nas okružuje. Možda je sve tako trebalo biti, možda smo takvu želju i odaslali u svemir jer i ovako se snalazimo s hrpom toga. Zaista nam nije potrebno još tereta, motivacije možda ne bi bilo na odmet. Možda za nekoga, nekome…

A lipo nam je i malo nam je potrebno da budemo sretni. Tek u okruženju, tek u društvu s drugima vidim koliko smo sretni jedno s drugim i koliko uživamo u ovdje i sada. Nas dvoje, toliko potrebni jedno drugome, bez potrebe za dokazivanjem, tiho i u sebi znamo da je to to.

Kad voli bistru juhu s rezancima, onda žena subotu provede za strojčekom praveći rezance. I to je ljubaf, valjda.

Ja sam jedna stara duša
Vesna Parun

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s